Het Gezonde Verstand

admin maart 15, 2015 0
Het Gezonde Verstand

Een gezond leven. Het is de mythe van de 21ste eeuw, zou je haast zeggen. Het sprookje waar we allemaal toch in blijven geloven, waar we in moeten blijven geloven, ondanks de duizend en één gefaalde diëten, de honderden goeroes die het uiteindelijk ook niet bij het rechte eind hadden, en onze eigen, gefnuikte, ambities op de sportschool en aan het avondmaal. Heb je geen zin om af te vallen maar wil je er wel slanker en strakker uitzien dan kun je een waist trainer bestellen.

 

De mislukkingen zijn haast onderdeel geworden van onze reis naar het gezonde leven, een noodzakelijk stap die we allemaal moeten nemen. Maar tegelijkertijd wil niemand erkennen dat het gezondheidsetiket niet zomaar kan worden opgeplakt, dat het wilskracht en doorzettingsvermogen kost om je slechte gewoontes af te zweren.

 

En in een eeuw van denderende vooruitgang, waar vrijwel alles binnen handbereik is, blijkt het moeilijk te verkroppen dat één ding nog net zo veraf is als eerst, misschien wel verder: het verzorgen van ons eigen lichaam.

De Kale Waarheid
Gezond zijn is moeilijk, laten we deze waarheid maar even ijskoud serveren. Het is lastig, om niet te zeggen frustrerend, je eigen lichaam te zetten tot dingen die het in eerste instantie helemaal niet wil doen. Langdurig sporten? Gezond eten?

 

Opdrukken, buikspieroefeningen, hardlopen? Tja, het zijn nou niet bepaald begrippen waar we direct een positieve associatie mee hebben. Chocoladetaart daarentegen, of roomsoezen… Die hebben wel weer een lekkere klank. Onze eigen verlangens werken ons op deze manier tegen.

 

We willen genieten van het leven, als Bourgondiërs het buffet afstruinen, maar tegelijkertijd weten we dondersgoed dat sommige verlangens onvervuld moeten blijven, dat we simpelweg niet alles kunnen hebben.

 

Het is deze kale waarheid, die we allemaal in ons dragen, die de basis vormt voor een gezond leven. Je weet (over het algemeen) best wat gezond is, daar hoeft helemaal geen dieetgoeroe aan te pas te komen. Sporten, gezond eten, matigheid – ze zijn je met de paplepel ingegoten. Het paleo-dieet, zijn chique naam ten spijt, is daar een bijzonder goed voorbeeld van.

Geen dieet, een levensstijl
De basis van het paleo-dieet richt zich tot ons gezonde verstand – let wel, ons gezonde verstand, het deel van onze hersenen dat ook daadwerkelijk goed advies geeft. De paleo-levensstijl (want het is meer een manier van leven, dan een dieet) sluit zo naadloos aan op de eerder genoemde kale waarheid: in plaats van ongezonde snacks en gefrituurde maaltijden kies je ervoor uitsluitend biologische producten tot je te nemen. Zo kun je een hele gezonde dieet schema maken.

 

In de praktijk betekent dat: geen pesticiden of andere chemicaliën. Op deze manier behoudt je lichaam zijn zelfreinigend vermogen, waardoor giftige stoffen worden verwijderd en niet opgeslagen in je weefsel. Dit klinkt allemaal weer vrij technisch, maar dat valt wel mee. Paleo recepten blinken namelijk uit in hun alledaagse verschijning.

 

De nadruk ligt er op kwaliteit, niet kwantiteit, en van goed paleo recepten kun je zelfs zoveel eten als je wilt. Nu denkt u zeker: ja, dat zullen vast wel allemaal noten, tofoe en andere plantaardige rotzooi zijn! Nee, hoor. Het paleo-leven is een leven van, vooral mager, vlees, vis, gevogelte, vetten (alleen geen koolhydraten) en natuurlijk ook groenten en fruit. Zelfs het (als ongezond bekendstaande) Engelse ontbijt kan, mits bereid op de paleo-manier, als uitermate gezond doorgaan. Een goede combinatie van ons eigen gezonde verstand (dat ons vertelt wanneer we weer eens wat buikspieroefeningen moeten doen) en het paleo-dieet kan zo de aandrijving geven die je nodig had, de instrumenten om de berg te beklimmen en eindelijk het kostbare gezonde leven in de armen te sluiten.

Leave A Response »