Allergie

admin februari 13, 2014 0
Allergie

Allergie kan in veel verschillende hoedanigheden voorkomen. Hooikoorts, (huis)dieren, huisstofmijt en voedsel zijn de meest voorkomende allergieën. Een allergie is een reactie van je immuunsysteem op stoffen die vreemd zijn voor het lichaam, ook wel allergenen genoemd.

Allergenen

In principe zijn allergenen van buitenaf komende stoffen die onschadelijk voor het lichaam zijn. Allergenen kunnen het lichaam op verschillende manieren binnendringen, bijvoorbeeld via de neus, de mond en/of de huid. Nadien kunnen ze bij mensen, die daar vatbaar voor zijn, allergische klachten veroorzaken. In de meeste gevallen geeft het klachten op de plek waar de allergenen het lichaam binnenkomen. Pollen bijvoorbeeld, die via de neus geïnhaleerd worden, geven ook klachten via de neus, zoals bijvoorbeeld niezen en jeuk. Er zijn verschillende soorten allergische reacties. De allergische reactie die de klachten van o.a. hooikoorts veroorzaakt, wordt ook wel een type 1 reactie genoemd.

Toename van allergie

Allergische reacties nemen wereldwijd steeds meer toe. Het betreft de meest voorkomende chronische ziekte en wereldwijd groeit het aantal mensen dat te kampen heeft met allergie drastisch. Vooral onder kinderen groeit de ziekte enorm. Allergieën hebben met name invloed op het functioneren van mensen die last van allergieën hebben. Zo kunnen er klachten zijn die invloed hebben op de slaap, het werk, de thuissituatie en het sociale leven.

Soorten allergieën

Doordat ieder mens verschillend is, reageert ook ieder lichaam anders op stoffen van buitenaf die het lichaam binnendringen.

Hooikoorts

Hooikoorts geeft een verstopte neus en niesbuien, veelal in de lente en de zomer wanneer veel gewassen in bloei staan. De klachten lijken veel op verkoudheidsklachten. 1 op de 8 mensen in Europa leidt aan graspollenallergie. De eerste graspollen worden al in mei verspreid en er zijn grassoorten die tot in september stuifmeel afgeven. Het pollenseizoen kan dus een groot deel van het jaar bestrijken. Hooikoorts veroorzaakt onder andere de volgende klachten: loopneus, verstopte neus, niesbuien, jeuk, tranende en jeukende ogen, kriebelhoest, benauwdheid, vermoeidheid en concentratieproblemen, slecht slapen en hoofdpijn.

Voedselallergie

Klaagt uw kind over buikpijn en misselijkheid na het drinken van koemelk? Ontstaat er bij u benauwdheid na het eten van pinda’s en noten? Wanneer u dit herkent kan het zijn dat u of uw kind last heeft van overgevoeligheid voor voedsel. Dit kan leiden tot ziekte na het eten van gewone voedingsmiddelen. Voedselallergie komt bij baby’s en jonge kinderen vaker voor dan bij volwassenen. Het is een algemene term voor overgevoeligheidsreacties op voedsel. Elk voedselmiddel dat eiwit als bestandsdeel heeft, kan klachten veroorzaken. Dat zijn dus aardig veel producten. De meest reacties komen voort uit koemelk, kippeneieren, pinda’s, noten, vis, appels, perziken, soja en tarwe.

De klachten treden meestal erg snel op, binnen enkele minuten tot een paar uur na het eten van het voedingsmiddel. De klachten zijn per persoon verschillend en lopen uit van mild tot zeer ernstig. Kinderen krijgen vaak last van maag- darm- en huidklachten. Volwassenen hebben veelal klachten in de mond- en keelholte. Voor behandeling is het noodzakelijk om het voedingsmiddel dat de klachten veroorzaakt, uit het voedingspatroon te verwijderen. Houd u wel rekening mee dat het voedingsmiddel ook in diverse andere producten verwerkt kan zijn zoals bijvoorbeeld ei.

Gevolgen

Bij allergiepatiënten is niet alleen sprake van een teruggang in levenskwaliteit, maar er bestaat ook een kans op het ontwikkelen van astmaklachten. Door allergie in een vroegtijdig stadium te bestrijden kan de ontwikkeling naar astma en andere allergieën gestopt worden.

Leave A Response »